Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston kulttuuripoliittiseksi selonteoksi

14.10.2024

Visio on kulttuuripoliittinen tavoitetila 2040-luvulla: 2040-luvulla kulttuuri on Suomea vahvistava ja yhdistävä voima, joka inspiroi rakentamaan kestävämpää, elinvoimaisempaa ja inhimillisempää tulevaisuutta. Onnistuneen kulttuuri- ja elinkeinopolitiikan seurauksena ihmisten kokema osallisuus ja merkityksellisyys tuottavat laaja-alaista sivistystä, hyvinvointia sekä yhteiskunnallista ja taloudellista arvoa. Visio löytyy selontekoluonnoksen sivulta 19.

Kannatatteko kulttuuripoliittisen selonteon visiota? 

En

Mahdolliset muutostarpeet

Visiossa kulttuuri nähdään ensisijaisesti taloudellisen arvon tuottajana, mutta se pitää tunnustaa merkittävänä itseisarvoisena voimana. Digitaalisen kulttuurin visiottomuus on huomattava puute. Tulevaisuuden kulttuuripolitiikan tulee huomioida digitaalisuuden haasteet ja mahdollisuudet sekä kulttuurin ja digitaalisuuden yhteisvaikutukset muutosvoimana. Kulttuuri ei saa jäädä vain perinteisen elinkeinopolitiikan varjoon.

Tavoitteet

Pitkän aikavälin kulttuuripolitiikka Suomessa perustuu neljään tavoitteeseen:

  1. Kulttuuri on muutosvoima
  2. Kulttuurin tekijät ja sisällöt avainasemassa
  3. Kulttuuri on jokaisenoikeus
  4. Kansainvälinen vaikuttavuus syntyy kulttuurista 

Tavoitteet ja niiden kuvaukset löytyvät tarkemmin selontekoluonnoksen sivulta 19-20.

Kannatatteko kulttuuripoliittisen selonteon neljää tavoitetta? 

Kyllä, tavoitteet vastaavat omaa näkemystäni 

Kannatamme neljää pääkohtaa, tunnistamme kulttuurin monet eri roolit yhteiskunnassa, ja merkityksen sekä kollektiivisena että yksilöllisenä kokemuksena.

Tarkemmin tarkasteltuna selonteko korostaa kulttuurialan tuottavuutta yhteisen ja jaetun kulttuurin kustannuksella. Olemme samaa mieltä selonteon kommentin kanssa, jossa todetaan, että Suomessa kulttuurin arvosta käydään varsin erilaista keskustelua kuin monissa muissa maissa, joissa kulttuuri- ja taidealojen ei tarvitse perustella itseään samassa mitassa yhä uudestaan. Kannustamme juhlistamaan kulttuuria sen itseisarvon takia.

Millaisena näette oman tai edustamanne tahon roolin kulttuuripoliittisenselonteon toimeenpanossa?

AvoinGLAMin tavoitteena on vahvistaa “cultural commonsia”, yhdistää eri toimijoita, kuten tutkijoita, taiteilijoita, kulttuuriperintölaitoksia, teknologia-alan ammattilaisia ja kansalaisia puolustamaan kulttuurin ja kulttuuriperinnön avointa saatavuutta Suomessa ja kansainvälisesti. Kulttuuri on ihmisoikeus, välttämätön osa yksilön kulttuurisia oikeuksia ja identiteetin muodostamista digitaalisessa maailmassa ja sen jakaminen on merkittävä keino sen säilyttämiseksi ja vahvistamiseksi.

Pyrimme luomaan kulttuurille tilaa kukoistaa tulevaisuuden digitaalisessa ympäristössä tekoälyn yhdenmukaistavassa paineessa. Tuotamme ilmaisia ja avoimia ratkaisuja, joihin kaikilla on pääsy. Näin voimme tarjota vastavoiman kehitykselle, joka korostaa kaupallisia ja suljettuja järjestelmiä. Työskentelemme kulttuurisen omaleimaisuuden, moninaisuuden ja suvereniteetin säilyttämiseksi vastapainona globalisoituville ja kaupallisille kulttuurimarkkinoille.

Mahdolliset muut kulttuuripoliittista selontekoa koskevat huomionne.

Tunnistamme kulttuuripoliitisen selonteon taloudelliset pyrkimykset ja kannatamme niitä merkittävänä osatekijänä kulttuurin kukoistukselle. Moitimme selontekoa yksipuolisuudesta taloudellisten näkökulmien korostamisessa ja peräänkuulutamme kunnianhimoisempaa näkemystä kulttuurista muutostekijänä.

Emme lisänneet toimenpide-ehdotuksia tähän lausuntopyyntöön, vaan olemme osallistuneet palautteen antamiseen kulttuuriperintöstragiaa kommentoimalla.