AvoinGLAM kutsuu vuoroviikoin eri alojen kulttuuritoimijoita verkkokeskustelutilaisuuksiin tutkimaan yhdessä avoimien alustojen ja avoimen tiedon käytäntöjen hyötyjä ja toteuttamaan tuotantoja yhdessä.
Tulossa
4. helmikuuta 2021 klo 15–16.30
Kulttuuriperinnön palauttaminen Beniniin
- Andrea Wallace, University of Exeter
- Mahuton Possoupe, Fawaz Tairou / Wikimédiens du Bénin
- Heikki Kastemaa, Wikimedia Finland
- Brigitte Vézina, Creative Commons
Joulukuussa 2020 Ranskan parlamentti hyväksyi lakiehdotuksen 26 ryöstetyn kulttuuriperintökohteen palauttamiseksi Beniniin ranskalaisista museoista. Palauttaminen herättää kysymyksiä esineiden digitaalisista jäljennöksistä. Kuka saa päättää, mitä digitoidaan ja miten digitaalisia kopioita jaetaan verkossa?
Tässä keskustelussa Andrea Wallace, Mahuton Possoupe, Fawaz Tairou, Heikki Kastemaa ja Brigitte Vézina keskustelevat siitä, mitä vapaaehtoistoiminnan avulla voidaan tehdä kulttuuriperinnön säilyttämiseksi ja avoimeksi jakamiseksi alkuperäisen kulttuurin edun mukaisesti. Vuonna 2021 Heikki Kastemaa työskentelee Beninissä Grand-Popon historiikin parissa ja jatkaa yhteistyötään Wikimédiens du Béninin kanssa. Andrea Wallace on kirjoittanut avoimen saatavuuden ja palauttamisen välisistä haasteista Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vastauksena Sarr-Savoy -raporttiin. Brigitte Vézina tutkii perinteisen tiedon kysymyksiä Creative Commonsissa. Tapahtuma on englanninkielinen.
18. helmikuuta 2021 klo 15–18
HRI Loves Developers: Arkistojen aarteet
Järjestäjä Helsinki Region Infoshare
Tapahtumassa pääkaupunkiseudun arkistot ja Kansallisarkisto esittelevät avoimia arkistoaineistoja, kuten karttoja, rakennuspiirustuksia, tapahtumien pöytäkirjoja tai rekistereitä. Tiedon jälleenkäyttäjän ominaisuudessa AvoinGLAM kertoo mm. Wikimediaa hyödyntävistä projekteista ja soveltuvasta avoimesta lisensoinnista. Tilaisuus järjestetään suomeksi.
Huom: Tilaisuuden kesto on 3 tuntia, klo 15–18, ja se järjestetään Teams-alustalla. Rekisteröidy ystävällisesti tapahtumaan 16.2. klo 13 mennessä saadaksesi kutsun kokoukseen.
Lue lisää: HRI Loves Developers: Arkistojen aarteet – Avoimen datan palvelu
4. maaliskuuta 2021 klo 15–16.30
Aleksanteri Ahola-Valon wikimuseo
Risto Suvanto, Samu Saarinen / Elpo ry
Aleksanteri Ahola-Valo (1900–1997) oli poikkeuksellinen ja merkittävä suomalainen kuvataiteilija, suunnittelija, kasvatustieteilijä ja humanisti, jonka elämäntyö on jäänyt pääosin tuntemattomaksi.
Yksi kiinnostavimpia vaiheita Ahola-Valon elämässä oli hänen kautensa Neuvostoliitossa. Hän osallistui monitaiteisesti 1920-luvun kulttuurielämään niin kuvataiteen, arkkitehtuurin, muotoilun kuin pedagogian alalla ja tunsi henkilökohtaisesti sekä Marc Chagallin että Kazimir Malevitšin.
Ahola-Valon vuonna 1983 perustama yhdistys Elpo ry suunnittelee hänen tuotantonsa ja arkistojen digitoimista ja julkaisemista wikimuseona avoimilla alustoilla yhteistyössä avoimen kulttuurin toimijoiden kanssa. Aineiston kaikki tekijänoikeudet ovat tulevan virtuaalimuseon käytössä. Aleksanteri Ahola-Valo itse uskoi tiedon vapaaseen kulkuun, kuten eräs esikuvansa Leo Tolstoi, jonka teokset ovat vapaasti kenen tahansa painettavissa.
Elpo ry ja AvoinGLAM kutsuvat museoalan ammattilaisia, avoimen kulttuurin aktiiveja ja taiteen ystäviä kokoamaan yhdessä tietopankkia, jonka avulla instituutioiden ulkopuoliset toimijat voivat tallentaa kulttuuriperintöä korkealaatuisesti ja jakaa sitä avoimeen käyttöön.