Onnittelut vuoden 2018 uudelle puheenjohtajalle ja hallitukselle!
Yhdistyksen syyskokous pidettiin 13.12.2017. Tärkeimpinä asioina hyväksyttiin 2018 vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio, ja ennen kaikkea valittiin uusi hallitus.
Kuva. OKFI 2018 hallitus pääpiirteissään. Kannettava kone ei edusta OKFI:n hallituksen tekoälyjäsentä, sillä sellaista ei valittu.
Puheenjohtaja:
Susanna Ånäs
Hallitus:
Kaisa Haverinen
Riia Järvenpää
Elina Kiiski Kataja (ei kuvassa)
Hanna Pakaslahti (ei kuvassa)
Raoul Plommer
Outi Puukko
Aki Saariaho
Blina Meta Shala
Tero Toivanen
Hallituksen sihteeri (hallituksen ulkopuolelta):
Pia Adibe
Toiminnantarkastajat:
Tuukka Hastrup
Vladimir Kuparinen
Uudet ihmiset, uutta osaamista – hieno joukkue kasassa!
Uusi hallitus on kiinnostava ja innostava tiimi, jossa on paljon uudenlaista osaamista. Ensimmäistä kertaa hallituksessa on myös kansainvälistä (ei-suomalaista) osaamista ja syyskokouksen sentimentti oli muutenkin lisätä kansainvälistä viestintää ja parantaa sitä kautta osallisuutta yhdistyksen toiminnassa ja viestinnässä. Lisäksi on roppakaupalla mm. viestintä, ennakointi ja legal tech -osaamista.
Haluamme kiittää väistyvää puheenjohtajaa (Mika Honkanen) ja hallitusta (Mikael Seppälä Jessica Parland-von Essen Oskari Lappalainen Liisi Arya Soroush Susanna Ånäs Raoul Plommer Aki Saariaho), sekä rahastonhoitajaa (Antti Jogi Poikola) upeasta työstä menestyksekkään vuoden 2017 eteen. Erityisesti Mika puheenjohtajana ja Jogi rahastonhoitajana ovat epäilemättä uhranneet valtavasti aikaa ja energiaa toiminnan kehittämiseen 2017 aikana. Teidän työn pohjalle on mahtava rakentaa uutta!
Vuoden 2017 Avoimuuden sydän -palkinnot jaettiin syyskokouksessa
Syyskokouksessa annoimme tunnustusta ainutlaatuisten “Avoimuuden sydän” -palkintojen muodossa. Palkinnot ovat 3D-tulostettuja ja avoimesti jatkossakin käytettävissä. Annoimme kaksi tunnustusta Open Knowledge Finland -verkoston ulkopuolelle – tahoille, jotka kuitenkin ovat selkeästi Suomen avoimen datan ekosysteemissä!
Tutkihankintoja.fi -palvelu (joka tarjoaa avointa valtion hankintadataa ja visualisointityökaluja) on hieno yhteistyönhanke, jossa mukana mm. Hansel, valtiovarainministeriö ja monta muuta organisaatiota. Hanselilla on innostava visio ja tahtotila siitä, että hankintadatan avoimuus saadaan lakiin (ns. Hansel-lakiin) ja pidemmällä aikavälillä avoin hankintatieto auttaa tekemään hankintatoimesta entistä eettisempää ja reilumpaa.
Humanitarian Open Streetmap (HOT-OSM Finland) yhteisö tekee tärkeää vapaaehtoista kriisityötä kartoituksen parissa. Suomen Punainen Risti on tarjonnut puitteet ja HOT-OSM rakentanut yhteisöä järjestämällä tapahtumia, joissa kuka vaan voi auttaa ja samalla oppia avoimista kartoista ja avoimesta hajautetusta yhteistyöstä.
Sisäisesti annoimme tunnustuksen Avoin tiede -työryhmälle (jota koordinoivat Heidi Laine ja Leo Lahti) and Avoin eduskunta/Lobbaus läpinäkyväksi -ryhmälle (alunperin Joonas Pekkasen käynnistämistä Avoimen ministeriön työstä) pitkäjänteisestä ansiokkaasta työstä OKFI:n piirissä.
Avoimet sydämet suunnitteli Tuukka Päivärinne ja tuotti ne yhdessä Martin Genetin kanssa. Kiitos!!!
2018 toimintasuunnitelma ja talousarvio
Syyskokouksessa käsiteltiin ja hyväksyttiin toimintasuunnitelma ja talousarvio vilkkaan keskustelun jälkeen. Osallisuus ja muutosehdotukset tulisi tehdä niin, että ovat hyvissä ajoin muiden kommentoitavissa – joskin kokouksen aikanakin tehtiin uusia hyväksyttyjä muutosehdotuksia.
Talousarvion rakenteessa olennaisia muutoksia vuodelle 2018 ovat mm. jäsenmaksujen ja lahjoitusten kasvanut osuus. Näillä tulisi kattaa suurempi osa yhdistyksen perustoiminnasta, vaikkakin jäsenmaksu on henkilöjäsenille edelleen vapaaehtoinen. 2017 jäsenmaksujen lahjoitusten suuruus oli reilut 2000 euroa. Tämän “vapaasti käytettävän” tulon osuutta on tarkoitus kasvattaa ja siten arvostamme jäsenmaksuasi (0/15/50/100 eur henkilöjäsenille; yhteisöjäsenille 100/500/1000/5000 eur/year. Ota yhteyttä tarvittaessa). Lisäksi projekteille on kaavailtu yleiskulujen laskua (20%:sta kohti 15%:a). 2018 yhdistyksellä on ensi kertaa harjoittelijoita auttamassa toiminnan kasvaessa. Uudistamme vihdoin myös verkkosivustomme ja tuemme jäsenten omaehtoista yhteisötyötä. Yleisesti ottaen taloustilanne on parempi kuin yleensä vuoden vaihteessa.
Syyskokousta edeltävänä viikonloppuna suunnittelu retriitissä ehdotettu ja vuosikokouksessa hyväksytty vuoden 2018 kiteyttävä teema on “paikkansa löytäminen”. Tämä viittaa sekä organisaation strategiaan, joka uusitaan laajan avoimen prosessin myötä, sekä siihen, että pyritään tukemaan omaehtoista aktiivisuutta ja kannustamaan jäseniä löytämään itselleen ominaisen tavan toimia yhteisössä. 2018 tulee olemaan monella tapaa kiinnostava vuosi. Juuri nyt on aikaikkuna vaikuttaa 2019 eduskuntavaaleihin. Toisaalta, uusi tietosuoja-asetus (ja sen suomalainen toteutus, tietosuojalaki) astuu voimaan keväällä. Ensi vuonna järjestetään myös MyData 2018, Open Knowledge Summit ja monta muuta yhteisötapahtumaa. Siten erittäin mieluisa joululahja yhdistykselle on kuitenkin itse kunkin työpanos ja aktiivinen osallistuminen vuonna 2018!
Hyviä uutisia ja tunnustusta hienosta työstä
Joitain viimeisen puolen vuoden kohokohtia:
- MyData 2017 -konferenssi onnistui erinomaisesti ja toi yhteen yli 700 henkeä yli 30 maasta. Suuri joukko vapaaehtoisia auttoi tekemään tapahtumasta onnistuneen.
- Eduskunnan vierailijatietoihin liittyvä kiista sekä Lobbaus läpinäkyväksi -kampanja ja -kansalaisaloite saivat laajaa mediajulkisuutta, mm. yli 60 lehtijuttua. Yli 20 merkittävää vaikuttamistyötä tekevää organisaatiota tukee kampanjaa.
- Avoimen tieteen työryhmä sai opetus- ja kulttuuriministeriön avoimuuspalkinnon työstä tieteen avoimuuden eteen.
- Saimme opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurin kokeilu- ja kehittämishankerahoitusta Avoimet juuret -hankkeelle (48 000 EUR).
- Tanskassa julkaistiin myös MyData White Paper. MyData oli vahvasti esillä Tukholmassa (Nordic Open Data Forum, Internetdagarna) ja Aarhusissa (yhteisötapaaminen).
- Saimme Chydenius-säätiön avoimuusmitalin työstämme lobbaamisen avoimuuden ja siihen liittyvän keskustelun edistämisestä.
- Saimme Shuttleworth Foundation Flash Grant -apurahan (5 000 USD).
- Saimme Internet Societyn Beyond the Net -hankerahoituksen (25 000 USD).
- Saimme Koneen säätiöltä rahoitusta Mikrohistoriawiki-projektille (36 000 EUR).
- Palkitsimme Tutkihankintoja.fi-palvelun ja HOT-OSM (Humanitarian OpenStreetMap) -yhteisön hyvästä työstä avoimuuden edistämiseksi.
- Annoimme tunnustuksen Avoin tiede -työryhmälle ja Avoin eduskunta/Lobbaus läpinäkyväksi -ryhmälle pitkäjänteisestä ansiokkaasta työstä OKFI:n sisällä.
Leave a Reply